Reserveren

Als je op deze pagina terecht komt, denk ik dat je interesse hebt in rattery Lola rittens. Wat leuk! Aan de rechterkant van deze pagina kun je mijn reserveringsformulier downloaden. Hier wil ik nog even uitleggen wat ik van jou verwacht als reserveerder en wat je van mij kunt verwachten.

 

Rittens geboren na 1 januari 2019 kosten 25 euro per stuk. Dit bedrag vraag ik niet om er winst op de maken maar om (een deel van) de kosten te dekken. Denk hierbij aan voer, bodembedekking, speeltjes, kooien hangmatjes en daarnaast ook kosten voor de dierenarts en reiskosten voor eventuele dekkingen.

 

Natuurlijk verwacht ik dat de basisvoorwaarden goed zijn. Er is dus een ruime kooi, vers drinkwater, hoogwaardig voer en medische zorg wanneer nodig.

Een ruime kooi

 

Een kooi voor 2 ratjes heeft als minimum formaat een bodemoppervlakte van 80x50 cm en een hoogte van 60 cm. Liever zie ik een kooi van 80x50x80 cm. Hierin kunnen 2-4 ratjes en kun je dus na +/- 1,5 jaar nog eens 2 rittens introduceren bij je oudere ratjes. Op die manier hou je een natuurlijke leeftijdsspreiding en groepsverdeling aan.

 

Behalve de grote, moet de kooi ook geschikt zijn ingericht. Dat begint met de bodembedekker, die is stofarm (zaagsel is niet geschikt) en fijn voor de ratjes. Ik gebruik zelf finacard (ook te koop) maar andere bodembedekkers op basis van karton, zoals green mile, ecobed/ecobale zijn prima. Deze zijn stofvrij en nemen goed vocht op. Andere bodembedekkers zoals hennipvezel (is echt licht en valt makkelijk buiten de kooi) of back to nature (gebruik ik in de wc'tjes) zijn ook mogelijk.

 

Ook moet de kooi uitdagend zijn ingericht, dat betekend plateau'tjes om de ruimte optimaal te benutten. Hangmatjes om in de slapen/spelen en huisjes, zowel van plastic, hout en karton zijn geschikt. Ook wat (knaag)speelgoed en een loopwiel (30 cm) moeten aanwezig zijn.

Hangmatjes en huisjes zijn ook zelf te maken. Hangmatjes moet je wel eens per week wassen en met zelfgemaakte huisjes (hout of karton) moet je er rekening mee houden dat deze in de loop van de tijd gaan stinken (urine) en dat je deze dus mogelijk weg moet gooien.

Vers drinkwater en hoogwaardig voer

 

Vers drinkwater spreekt redelijk voor zich. Let er wel op dat je geen bakje water geeft maar een flesje. Ratjes zullen in een bakje water van alles gooien en zo wordt het een kliederboel. In de zomer kan het daarintegen wel erg leuk zijn een bakje met water (begin met een klein laagje) en wat eten te geven. De ratjes zullen gaan vissen naar het eten en door het water wat verkoeling krijgen. Als je ratjes dit leuk vinden kun je het water steeds iets dieper maken. Wie weet zijn het wel echte waterratten!

 

Hoogwaardig voer: helaas is niet alles wat wordt verkocht als rattenvoer ook geschikt als rattenvoer. Zo heb ik zelf erg nare ervaringen met reggie rat. Alle ratjes gingen aan de diaree, stinken en zaten slecht in de vacht. Ook care+ is geen geschikt rattenvoer voor gezonde ratten.

Ik meng nu sinds een jaar zelf mijn rattenvoer en verkoop dit ook op kleine schaal. Tot nu toe bevalt dit het beste.

Medische zorg

 

Als een ratje ziek is verwacht ik dat je hiermee naar de dierenarts gaat. Ook verwacht ik dat je een behandeling zult starten en wanneer nodig ook een operatie zult laten uitvoeren. Natuurlijk hoop ik dat het weinig voor zal komen, maar er zijn nu eenmaal wel wat aandoeningen die voor kunnen komen bij ratjes. Ik kan helaas ook geen garanties afgeven. Wel probeer ik zo gericht en gezond mogelijk te fokken.

 

Soms kunnen ratjes een hoge dierenartsen kosten krijgen. Ik wil daarom ook dat je daarop voorbereid bent en dit kunt betalen. Geld kan niet de reden zijn om een behandeling niet uit te voeren. Soms kunnen er uiteraard andere redenen zijn (ouderdom, slechte prognose) om voor een ander soort behandeling te kiezen. Hier heb ik natuurlijk begrip voor.

Verdere voorwaarden

 

Naast deze basis voorwaarden verwacht ik ook dat mijn ratjes voldoende aandacht zullen krijgen. Ratjes zijn dieren die zich zeer hechten aan hun baasjes en ook aandacht zullen opeisen. Elke dag de ratjes er even uit halen en met ze spelen is nodig.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je een dagje weg bent of minder tijd voor ze hebt. Geef ze dan een ander dag wat extra aandacht of vraag even een familielid om wat tijd met ze door te brengen.

 

Ook verwacht ik af en toe een update hoe het met de ratjes gaat. Ik vind het erg leuk om te horen hoe het 'mijn' ratjes vergaat maar ook als fokker heb ik hier interesse in. Ik probeer zo gezond en leuk mogelijke ratjes te fokken. Hier selecteer ik ook de ouderdieren op. Als ik geen informatie krijg over hoe het met de gezondheid en gedrag van de door mij gefokte ratjes gaat, kan ik ook geen weloverwogen keuze maken.

Ik heb de informatie van de nestgenoten nodig om verantwoord te fokken. Ik verwacht dus minimaal een update te krijgen als er iets aan de hand is (medisch of gedrag). Ook kan ik dan meedenken en advies geven.

Ik zou het fijn vinden zo eens in het half jaar te horen hoe het met mijn ratjes gaat en hoe het karakter/gedrag zich ontwikkeld.

 

Om ratjes te reserveren dien je minimaal 18 jaar te zijn. Ben je wel 18, hou ook dan rekening met je huisgenoten en overleg eerst voor je ratjes neemt!

 

Ratjes mogen niet zonder mijn toestemming van eigenaar wisselen. Ik wil ten alle tijden weten waar mijn 'fokseltjes' zich bevinden en hoe er voor ze wordt gezorgd.

Hoe nu verder

 

Denk je bij al deze 'voorwaarden', ja logisch, natuurlijk doe ik dat. Dan ben ik opzoek naar jou! Vul snel het reserveringsformulier in. Daarin stel ik wat vragen zodat ik een beeld kan vormen hoe jij het houden van ratjes ziet en wat je vindt van mijn voorwaarden.

Mail het formulier naar mij en ik zal binnen een week, maar vaak ook sneller, een antwoord geven!

Om ratjes bij mij te kunnen reserveren wil ik graag een aantal dingen van je weten. Op deze manier hoop ik je een beetje te leren kennen zodat ik een inschatting kan maken waar mijn ratjes terecht gaan komen. Daartoe heb ik een reserveringsformulier gemaakt, na invullen mag je dit opsturen naar: ratterylola@gmail.com

Wat kun je nu van mij verwachten?

 

 

- De ratjes zijn zorgvuldig gefokt op gezondheid en gedrag.

 

- Ik zal informatie gekregen van mijn reserveerders mee laten wegen in mijn fokbeslissingen.

 

- Dat ik ten alle tijden probeer mee te denken en een passend advies zal geven.

 

- De ratjes mogen niet zonder mijn toestemming van eigenaar wisselen. Mocht er nu iets gebeuren dan kunnen de ratjes ten alle tijden terug naar de rattery.

 

- In de week na de bevalling worden de geslachten bekend en zal ik alle reserveerders mailen.

 

- Tijdens de nestperiode zullen er regelmatig updates en foto's verschijnen op de facebookpagina.

 

- Ik bepaal de uiteindelijke verdeling van de rittens maar houd hierbij rekening met fokkers, volgorde van reserveren en voorkeuren.

 

- Het streven is om de verdeling van de rittens rond de 5 weken duidelijk te maken.

 

- Vanaf 3 weken is het mogelijk om naar de rittens te komen kijken en voorkeuren door te geven.

 

- Rittens die verhuizen zijn minimaal 6 weken oud, minimaal 125 gram en gezond.